Hovorí sa, že zelená farba upokojuje zrak i našu psychiku. My však vieme, že rovnaké pozitívne účinky majú aj zelené bylinky na naše chuťové bunky!

Tymian

Jedna z najzákladnejších byliniek, ktorá je obľúbená najmä vo Francúzsku je tymian. Ide o zmes byliniek, ktorá sa dáva najmä do mäsitých a rybích jedál, ale pokojne môžete touto bylinkou ochutiť i váš obľúbený šalát či omáčku. Zmes byliniek vaše jedlo jemne dochutí, ale nepotlačí chuť tých ostatných.

Bazalka

Bazalku pozná asi väčšina z nás. Voňavá bylinka, ktorú si spájame najviac asi s paradajkami. Pokojne ju však môžete pridať k fazuľkám, syrom, olivám či hrášku. Dávajte však pozor, lebo pri tepelných úpravách môže očierniť. Preto je dobré zaliať ju kvapkou olivového oleja, čím sa zabráni prístupu vzduchu a následnej oxidácií. Podávajte ju až na konci varenia.

Pažítka

Typická jarná bylinka, bez ktorej si nevieme predstaviť nátierky, omáčky, dresingy či niektoré tradičné jedlá. Pažítka, podobne ako aj bazalka, nie je vhodná na tepelnú úpravu, takže ju podávajte až do uvareného jedla. Pokojne stačí, keď váš obľúbený pokrm jemne posypete pažítkou a uvidíte, že jedlu dodá veľmi príjemnú a lahodnú chuť.

Rozmarín

S touto silnou a aromatickou bylinkou by ste mali zachádzať veľmi opatrne! Aróma rozmarínu je veľmi prenikavá, pričom mladý rozmarín sa používa do olejov, sirupov či marinád. Pevné stonky môžete použiť ako ihlice na špízy. Hodí sa k mäsu, do paštét, k zemiakom či rybím jedlám. Využiť sa dá i pri pečení koláčov a zákuskov, no mali by ste s ním zachádzať zvlášť opatrne.

Šalvia

V ľudovom liečiteľstve je táto bylinka veľmi populárna. Vďaka nej sa omnoho lepšie trávia tučné jedlá, no okrem toho je i skvelým dochucovadlom. Používajte ju tiež v malom množstve a pokojne ju skúste pridať do omáčok, cestovín alebo k mäsu.

 

FOTO:  ©Jürgen Fälchle / Dollar Photo Club

 

Share this article

Facebook Comments